Herkes, hayatının mutlaka bir döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak leke sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Çünkü lekeler, birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkması mümkün olan unsurlardır. Örneğin yanlış işlem uygulanması, yanlış ürün kullanılması, güneşe koruyucu ürün kullanmadan çıkılması gibi nedenlere bağlı olarak leke oluşumunun ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Ancak lekelerin artık eskisi kadar sorun teşkil etmediklerini söylemek mümkündür. Çünkü lekelerin nedenleri arttıkça, çarelerinin de arttığı bilinmektedir. Bu bağlamda kalıcı ve yüksek etkili olan yöntemlerin, çarelerin başında Pulsed Dye lazer gelmektedir.
Pulsed Dye lazer, doğrudan deride yer alan kan damarlarlarını hedefine alan bir lazer türüdür. Bu lazer türünde belirlenen damarın yine belirlenen bölgesine yoğun bir sarı ışık gönderilmektedir. Bu sarı ışık ile de bölgenin ısınması ve bölgede tahribat oluşması sağlanmaktadır. Ancak bu bağlamda endişe duyulmasına gerek yoktur. Çünkü bu bölgelerde oluşturulan tahribat, yalnızca söz konusu bölgenin kendisi ile sınırlıdır. Bu hasarın başka bölge ve dokulara yansıması, bulaşması mümkün değildir. Çevre hücre ve dokular, sağlıklarını korumaya devam edeceklerdir. Tahribat oluşturulmasının temel amacı ise, vücuda söz konusu bölgede bir sorun olduğu algısının verilmesi, bu sayede onarıcı mekanizmaların harekete geçirilmesinin sağlanmasıdır.
Pulsed Dye Lazerin Etkinliği
Pulsed Dye lazer yukarıda da belirtildiği üzere doğrudan kan damarlarını hedef noktasına koyan bir lazer türüdür. Hedef noktasına yoğunlaştırılmış bir sarı ışık gönderilmesini sağlayan bu lazer türü, söz konusu sarı ışık ile hedef bölgede bir tahribat oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Ancak endişe duyulmasına gerek yoktur. Çünkü söz konusu tahribat, hasar, kontrollüdür. Yani oluşturulan bu hasar, tedavinin önemli bir parçasıdır ve kalıcı değildir. Kalıcı olan, söz konusu hasar sonrasında elde edilen olumlu etkidir.
Tüm damarsal lezyonlarda kullanılması mümkün olan lazer uygulamalarındaki temel amaç, lazer aracılığı ile yayımlanan ışının damar içerisinde yer alan hemoglobin tarafından emilmesi ve bu sayede ortaya bir ısı çıkarılmasıdır. Ortaya çıkarılan bu ısı, tedavinin en önemli unsurudur. Çünkü gerekli olan hasarın oluşturulması, bu ısı ve ışın birlikteliği ile oluşmaktadır. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere, hasar üzerine korkulmasına gerek yoktur. Çünkü hasar, yalnızca uygulandığı dokuyu etkilemektedir. Bu etki ise minimum boyuttadır. Yani kalıcı ve uç boyutlarda bir etki söz konusu değildir. Çevre doku ve hücrelerde ise hiçbir etki görülmemektedir. Yani, oluşan hasar, yalnızca mevcut dokunun kendisi ile ilgilidir.
Daha önce de belirtilmiş olunduğu üzere çevre dokularda herhangi bir hasar oluşması ihtimali yoktur. Oluşan hasarlar, tamamen mevcut dokunun kendisi ile sınırlıdır. Bu özellik ise seçici ısı etkisi olarak adlandırılmaktadır.
Temel hedef dokular üzerinde oluşan hasar, geçici bir hasardır. Bu hasarın gözle görülür boyutunun 1 ila 2 hafta içerisinde kaybolacağını söylemek mümkündür. Ancak, ardında hafif bir pigmentasyon bırakma ihtimali de yok değildir.
Pulsed Dye Lazer Teknolojisi Hangi Alanlarda Etkilidir?
- Tedavilere direnç göstermiş olan genital bölge siğilleri,
- Keloid veya hipertrofik skarlar, (Yaralanmalara ya da cerrahi uygulamalara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar.)
- Yüz veya boyun bölgelerine yerleşen glomanjiomalar,
- Glomus tümörü,
- Kaposi sarkomu,
- Pyojenik granülom,
- Granuloma fasciale,
- Foliküler kistler,
- Granüloma annulare,
- Morfea,
- Poikiloderma of Civatte, (Boyun ya da dekolteye doğru yayılma gösteren kırmızı cilt lekelenmeler.)
- Psödofolikülitis barba,
- Balanitis kserotika obliterans,
- Hidradenitis suppurativa,
- Pilonidal sinüs,
- Darier hastalığı,
- Granülasyon dokusu,
- Damarsal benler,
- Pitiriazis rubra pilaris,
- Keratozis folikülaris,
- Akne skarları,
- Akne rosacea tedavisi,
- Port wine stain (şarap lekesi) veya diğer hemanjiyomlar,
- Poikiloderma,
- Telenjiektaziler,
- Doğum lekeleri,
- Rosacea tedavisi, (Kızarık yüz.)
- Güllenme tedavisi,
- Spider angioma,
- Spider ven,
- Dishidrotik ekzema
- Aktif akne,
- Konvansiyonel tedaviler dahi denenmiş olmasına rağmen herhangi bir sonuç alınamamış siğiller,
Yukarıda da görülmüş olunduğu üzere Pulsed Dye lazer uygulamasının birden fazla kullanım alanı vardır. Bu alanların bu denli geniş olması, işlemin etki oranının en net göstergesidir. Buna ek, işlem tamamen ağrısız bir işlemdir ve oluşturulan kontrollü hasarların kalıcı etki oluşturmaları ya da çevre dokulara da hasar vermeleri söz konusu değildir.
Pulsed Dye lazer Kaç Seans Yapılır?
Seans sayısı hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü yukarıda da görüleceği üzere, işlemin birden fazla uygulama nedeni vardır. Bu nedenlere ve nedenlerin boyutlarına bağlı olarak işlem seans sayısında değişiklik görülmesi muhtemeldir. Ancak genel olarak söz konusu işlemin 6 ila 8 seans arası sürdüğü, bu seans aralığının kişiler için yeterli olduğu bilinmektedir.
Seanslar arası zaman da işlemin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin boyutu küçük olan sorunlarda oluşturulan hasar da boyut olarak küçük olacaktır. Bu da yaranın çabuk iyileşmesine, seans aralığının değişmesine neden olacaktır. İdeal seans aralığı ise 4 ila 8 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Seans işlem süresi ise 10 ila 45 dakika arasındadır.
Pulsed Dye Lazer Fiyatları Nelerdir?
Pulsed Dye Lazer teknolojisinden faydalanmak isteyenlerin en merak ettiği sorulardan birisi de elbette fiyat bilgisidir. Fakat; diğer tüm işlemlerde olduğu gibi uygulamanın ücreti elbette kişiden kişiye ve uygulayıcıya göre değişiklik göstermektedir. Siz de Pulsed Dye Lazer ücretleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız telefonla ya da yüz yüze görüşme yaparak size özel fiyat bilgisini alabilirsiniz.