Her insanın karşı karşıya olduğu bir cilt kusuru mutlaka vardır. Bu sorunlar kimileri için sivilce, kimileri için sarkma kimileri için ise kırışıklıklardan oluşmaktadır. Ancak sorun ne olursa olsun, başvurulabilecek ortan bir çözüm yolu da vardır. Söz konusu çözüm yolu, dolgudur.
Günümüzde her cilt tipine ve kusuruna uygun bir dolgu türünün mutlaka bulunduğunu söylemek mümkündür. Öyle ki aşırı mimik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıkların da, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sarkmaların da dolgu işlemi ile giderilmesi mümkündür.
Dolgu Nedir?
Dolgu, aşırı mimik kullanımı, güneş, yaşlanma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan deformasyonların giderilmesi amacı ile kullanılan ve ameliyat gerektirmeyen bir işlemdir. Bu işlem ile yüz şeklinin adeta yeniden oluşturulması mümkündür. Kalıcılığı 4 ila 6 ay arası süren bu işlem ile ilgili diğer detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.
Dolgu Nerelerde Kullanılır?
- Gülümseme çizgilerinde
- Dudak üstünde ya da çevresinde oluşan ve kaynağı gülmek olan çizgilerin giderilmesinde
- Akne vb. nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı bilinen çukur benzeri derinliklerde
- Çene hattının netleştirilmesi işlemlerinde
- Elmacık kemiğinin belirginleştirilmede
- Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan hacim kayıplarında
Yukarıda da görüleceği üzere dolgunun kullanım alanı oldukça yaygındır. Yani akla gelebilecek birçok deformasyondan ya da istenmeyen görüntüden dolgu aracılığı ile kurtulmak mümkündür. öyle ki, göz altı torbalarının giderilmesinde dahi dolgu işlemi kullanılabilmektedir. Sürekli olarak gülümseye bağlı olarak ortaya çıkan nazolabial adı verilen çizginin giderilmesinde dahi dolgu işleminden faydalanılabilmektedir.
Nazolabial Nedir?
Yukarıda da verilmiş olunduğu üzere nazolabial, hemen burun kanatlarının yanında başlayan ve dudakların kenarında biten çizgiye verilen addır. Tıptaki adı nazolabial olan bu çizginin halk arasındaki yaygın adı ise gülümseme çizgisidir. Bu çizginin genel olarak yoğun kullanımların sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda genetik olarak görüldüğünü söylemek de mümkündür. Öyle ki, bu çizginin yüze estetik bir görünüm kazandırdığını söyleyenler dahi mevcuttur.
Nazolabial Dolgu Nasıl Yapılır?
Yukarıda da belirtilmiş olunduğu üzere dolgu, en yaygın kullanılan estetik operasyonların başında gelmektedir. Kullanım alanının oldukça yaygın olması, bunun en temel nedenidir. Yani her ihtiyaca uygun bir dolgu türü mutlaka bulunmaktadır. Öyle ki, nazolabial tedavisinde, yani gülümseme çizgisinin tedavisinde, de yine dolgu işleminden faydalanılmaktadır. Risksiz ve ağrısız olması ise bu denli çok tercih ediliyor olmasının en temel nedenidir.
Daha önce değinilmiş olunduğu üzere dolgu işlemi genel olarak ağrısız bir işlemdir. Bu işlem esnasında duyulan ağrı, sinek ısırığı ile eş değerdir. Ancak her ihtimale karşılık dolgu yapılacak bölgeye lokal anestezi amacı ile krem sürülmektedir. Çünkü özellikle yüze yapılan dolguların hedef aldıkları bölgeler, en hassas bölgelerdir.
Lokal anestezi uygulanan bölgelere daha sonrasında 1 ila 2 ml arasında değişmek üzere dolgu sıvısı eklenmektedir. Eklenen dolgu sıvısında özel iğneler kullanılmaktadır. Bu bağlamda ise işlemin 15 ila 30 dakika arasında sürdüğü bilinmektedir. İşlem sonrası herhangi bir ciddi komplikasyon ile karşılaşmak mümkün değildir. Ancak milimetrik boyutlarda dahi olsa iğne batırılıyor olması şişlik ve hafif kızarmaların görülmesi için yeterlidir. İşlemin ödemini atması için gerekli olan süre 10 gündür. Bu sebeple 10 gün sonra kontrole gidilmesi gerektiği bilinmektedir.
Nazolabial Dolgu İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları
Uygun doz seçimine nasıl karar veriliyor?
Nazolabial dolgu yapılırken kullanılacak dolgunun dozunun değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Bu dozun netleştirilmesi ise doktorun inisiyatifindedir. Doktorun bu kararı verirken hastanın öyküsünü öğrenmesi ise oldukça önemlidir.
İşleme bağlı Komplikasyon ve riskler nelerdir?
Görülmesi muhtemel olan komplikasyonlar morluklar ve ödem ile sınırlıdır. Vücuda küçük boyutlarda dahi olsak iğne giriyor olması bunu doğal kılmaktadır. Ancak söz konusu morlukların da ödemin de birkaç gün içerisinde yok olacağını söylemek mümkündür.
İşlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İşlem sonrası 4 saat boyunca makyaj yapılmamalıdır. Hatta mümkünde bir gün boyunca makyaj yapılmamalıdır. İşlem sonrası 24 saat boyunca ağır egzersiz yapılmaktan kaçınmalı ve cilde içerisinde asit bulunan ürünler sürülmemelidir.
Nazolabial Dolgu Uygulaması Sonrası Asimetri Olursa Ne Yapılacak?
Nazolabial dolgu sonrası asimetri oluşması pek görülen bir durum değildir. Çünkü işlem uygulanmadan önce gerekli ayarlamalar ve hesaplamalar yapılmaktadır. Ancak buna rağmen asimetri görüldüğü durumlar mevcuttur. Bu tür durumların görüldüğü zamanlarda ise panik yapılmaması ve kontrol randevusunun beklenmesi gereklidir. Yukarıda da belirtildiği üzere 10 gün içerisinde kontrol uygulaması zaten yapılmaktadır. Ayrıca 10 içerisinde dolgunun kendisini değiştirme ve yanıltıcı görüntüler oluşturma ihtimali de vardır. Bu ihtimaller geçicidir ve ortadan kaldırılmaları için 10 gün beklenmesi gereklidir. Aksi durumda yanlış ve aceleci bir müdahale yapmak kaçınılmak olacaktır.
10 beklendikten sonra da devam eden asimetrik görünüm karşısında da paniğe kapılmaya gerek yoktur. Çünkü asimetrik görüntünün kalıcı olması durumunda doktorun ek ve ufak dokunuşlar ile sorunu ortadan kaldırması mümkündür.
Nazolabial Dolgu Fiyatları Ortalama Ne Kadardan Başlıyor?
Dr. Dilara Turgut olarak diğer tüm estetik işlemlerinde olduğu gibi, nazolabial dolguda da hastalarıma sağlıklı ve kaliteli hizmet vermekteyim. Bu bağlamda doğal, asimetriklikten uzak ve ağrısız bir dolgu işlemi yaptırmak isteyen kişilerin tarafımla iletişime geçmeleri kafi olacaktır.